woensdag 14 oktober 2015

Israel sluit Arabisch Jeruzalem af met checkpoints

Checkpoint bij de wijk Jabal Mukabber (Foto Haaretz).

Israel heet woensdag checkpoints opgezet bij de Arabische wijken van Jeruzalem en extra-troepen ingezet. Mohamed al-Hummus, een lid van het Follow-up Co ité vertelde het persbureau Ma'an News, dat de wijken Issawiya en at-Tur zijn afgesloten door checkpoint waar automobilisten willekeurig worden tegengehouden. Ook worden jongeren aan inspecties onderworpen, volgens Al-Hummus, en vaak op een vernederende manier, bijvoorbeeld door hen te dwingen zich uit te kleden. Ook hebben Israelische troepen posities ingenomen rond de Oude Stad.
In de nacht waren er invallen in Issawiya en at-Tur waarbij tenminste 12 arrestaties werden verricht. In de ochtend veegden politie-eenheden weer de ruimte rond de Aqsa-moskee schoon voorafgaande aan het bezoek van een groep rechtse Joden die er wilden komen bidden en een 60-tal vrouwen die Israel op een zwarte lijst heeft geplaatst, werd verhinderd het gebied binnen te gaan.

De checkpoints rond de Palestijnse wijken en dorpen die deel uitmaken van Jeruzalem en het inzette van extra-troepen was in overeenstemming met een beslissing die het Israelische veiligheidskabinet kort daarvoor had genomen. Er werden 300 soldaten opgeroepen, terwijl eerder al een commissie van de Knesset ermee akkoord was gegaan 1.400 reservisten van de grenspolitie op te roepen. Tot nu toe zijn daarvan 850 man daadwerkelijk opgeroepen, meldde The Times of Israel. 

Afgezien van deze extra-veiligheidsmaatregelen heeft het Israelische kabinet ook tot exta-strafmaatregelen besloten. De families van ''terroristen 'die aanvallen hebben gepleegd zullen binnen enkele dagen te horen krijgen dat hun huizen worden opgeblazen of anderszins onklaar gemaakt. Herbouw van de huizen zal worden verboden. De bezittingen van de ''terroristen''zullen worden geconfisqueerd en die familieleden van de terroristen die wonen in Jeruzalem en geen Israelisch staatsburger zijn, zullen ook hun recht verliezen om in Jeruzalem te wonen en worden gedeporteerd.
Families die op de nominatie staan om dit soort kennisgevingen te ontvangen, zijn de families van de mensen die twee weken geleden het kolonisten-echtpaar Eitam en Na'ama Henkin hebben  vermoord, de man die 10 dagen geleden twee kolonisten in Jeruzalem doodstak (en zelf ook werd doodgeschoten), en de moordenaars van Malachi Rosenfeld en Danny Gonen, twee mensen die eerder dit jaar op de Westoever werden gedood.
Het veiligheidskabinet besloot ook, op voorstel van minister van Openbare Veiligheid Gilad Erdan, om lichamen van ''terroristen'' die worden doodgeschoten niet langer aan de families terug te geven om te worden begraven, maar om ze binnen de grenzen van Israel op militaire begraafplaatsen te begraven, waar al eerder ''terroristen'' naamloos zijn begraven. Terroristen behoren niet te worden geëerd met plechtigheden, vond Erdan. Hij vond dat de families hun begrafenis vaak gebruikte als een demonstratie van steun voor terreur en als een gelegenheid om op te roepen tot geweld.

Geen opmerkingen:

VN-commissie: Israel leverde geen bewijs dat UNRWA-personeel deelnam aan aanval

Bij de Columbia universiteit in New York vond een protest plaats -zie onder (Foto van X)                       Israel heeft geen enkel bewi...