zaterdag 17 oktober 2015

Zaterdag: weer vijf dode Palestijnse tieners


De dode Bayan Ahmed Assila (16) in een straat in Hebron. (Foto via Twitter)

Vier keer updated. Israeli's hebben zaterdagavond nog twee Palestijnse tieners doodgeschoten die gepoogd zouden hebben Israeli's aan te vallen met een mes. Zaterdagochtend werden al drie Palestijnse tieners na al of niet vermeende aanvallen met hmessen doodgeschoten, zodat het totaal op vijf kwam. Aan Israelische kant werd niemand ernstig of zelfs maar matig ernstig gewond. De twee nieuwe doden brengen het aantal Palestijnen dat sinds 1 oktober is doodgeschoten op 44. Voor het hele jaar staat het nu op 68 of 69 doden.
 In centraal Hebron werd en Palestijn neergeschoten in Shuhada Straat, de tweede keer dat dat daar die dag gebeurde, nadat hij een Israelische soldaat zou hebben aangevallen. De  soldaat raakte licht gewond aan de schouder. De Palestijn werd naar het Shaare Zedek ziekenhuis in Jeruzalem gebracht, waar hij overleed.
Bij het Qalandiya checkpoint bij Ramallah werd een andere Palestijn doodgeschoten, nadat hij een man van de grenspolitie had gestoken en licht verwond.
Politiewoordvoerder Micky Rosenfeld zei dat de man werd neergeschoten met een mes in de hand. Toen een andere grenspolitieman hem, nadat hij op de grond lag inspecteerde om te zien of hij geen bommen droeg, trok hij een tweede mes, aldus een andre woordvoerder, Peter lerner van het leger. Daarop werd hij doodgeschoten.
Eerder zaterdag werd in Hebron werd vlak bij de nederzetting Kiryat Arba de 16-jarige Bayan Ahmed Assila doodgeschoten door mensen van de grenspolitie. Zij zou een vrouw van de grenspolitie hebben willen steken met een mes. In Jeruzalem werd een 16-jarige jongen doodgeschoten door leden van de grenspolitie. Dat gebeurde in de nederzetting Armon Hanetziv in Oost-Talpiot. De krant Haaretz meldt dat volgens de politie een jongen staande werd gehouden die er volgens Israelische burgers verdacht uitzag en die een witte zak bij zich droeg. Toen hij werd ondervraagd zou hij een mes hebben getrokken. Daarop openden de grenspolitiemannen meteen het vuur en werd hij gedood. Hij werd geïdentificeerd als Muataz Ahmad Uweisat. Zijn huis werd later bestormd door het leger en verscheidene familieleden werden gearresteerd.
Nieuwe video van het doodschieten van Fadil Qawasmeh door een kolonist, laat zien hoe soldaten nadat de jongen dood is, een mes bij hem neerleggen.

Even voordat in Jeruzalem Muataz Uweisat werd doodgeschoten, werd in Hebron, voor het Hadassah-huis, een Israelische nederzetting midden in de Arabische stad, de 18-jarige Fadil Qawasmeh doodgeschoten door een kolonist (in Hebron dragen bijna alle kolonisten vuurwapens). Volgens de Israeli's had de jongen geprobeerd de kolonist aan te vallen. De kolonist raakte niet gewond. Een inwoner van Hebron die ter plekke was, Mufeed Sharbati,  zei dat de soldaten een team van de Rode halve Maan verhinderden Qawasmeh te naderen, en dat kolonisten na de dood van Qawasmeh snoepjes uitdeelden. Sharbati werd iets later op de dag gearresteerd. Zijn huis werd doorzicht en een laptop, een viceocamera en een fotocamera werden in beslag genomen.
De dood van Qawasme roept dan ook de nodige vragen op. De video hierboven laat zien dat de jongen geen mes hij zich had en dat het leger er één bij hem neergelegde om zijn dood alsnog te rechtvaardigen. (Ook de leider van Youth against Settlemenst, dat de video verspreidde, Ahmed Amr, werd overigens enkele uren later opgepakt). Achteraf lijkt het er meer op of de kolonist heeft Qawasmeh gewoon in koelen bloede vermoord. Qawasmeh kon ook moeilijk een mes bij zich hebben, omdat hij werd doodgeschoten in de Shuhada-straat, de hoofdstraat van Hebron waar ook het Hadassah-huis aan ligt. Palestijnen hebben daar nauwelijks toegang toe. Zelfs bewoners van de straat moeten hun huizen in en uit via de achterdeur. Zij kunnen alleen te voet de straat in via checkpoints waar ook metaaldetectors staan opgesteld. Qawasmeh had nooit de checkpoints en metaaldetector hebben kunnen passeren met een mes zonder dat dit zou zijn opgemerkt.

4 opmerkingen:

J. Goedé zei

https://twitter.com/DefendWallSt/status/655352198134501376?ref_src=twsrc^tfw

Abu Pessoptimist zei

J. Goedé,
De link werkt niet, maar de Twitteraar waar hij naar verwijst lijkt me geen prettige gezelschap. Ik vermoed dat u verwees naar een tweet waarin wordt opgemerkt dat rchts onderdaan op de foto van het dode meisje een mes te zien is. Dat is al iets overtuigender dan een zonnebril, zoals pas in Afula, maar als u naar het video'tje kijkt, in hetzelfde bericht hierboven, merkt u dat ook dat waarschijnlijk geen wettig en overtuigend bewijs hoeft te zijn.

Elisabeth zei

Over de Palestijnse jongeman die door de kolonist in Hebron werd doodgeschoten: Er is een filmpje waarop te zien is dat soldaten iets naast de doodgeschoten jongeman neerleggen. Wat het is, is niet duidelijk te zien, maar wel heel duidelijk is dat er eerst niets lag, en nadat de soldaat zich over hem heen heeft gebogen wel.
Sowieso ongehoord om op de plaats van en delict iets toe te voegen wat er eerst niet lag. En de moordenaar (in het wit) wordt niet eens ontwapent en loopt daar rond alsof hij de heerser van het gebied is. Onthullend!

https://www.youtube.com/watch?v=EfzofWDoI1A

Abu Pessoptimist zei

Elisabeth,
Ik had dat filmpje hierboven al overgenomen.

Israel is begonnen met de evacuatie van Oost-Rafah in verband met een aanval

                                                              (Foto Ma'an News) Israel is maandag begonnen met het geven van opdrachten ...