donderdag 8 oktober 2015

Israelische media melden vier aanvallen met messen, 1 Palestijn in Tel Aviv doodgeschoten

Updated. Een nog onbekende Palestijnse aanvaller heeft donderdag in Tel Aviv vier mensen, onder wie een vrouwelijke soldaat, licht verwond met een schroevendraaier. Volgens The Times of Israel had hij haar wapen willen pakken. Hij sloeg daarna op de vlucht maar werd vervolgens doodgeschoten door een luchtmachtofficier die toevallig met wat collega's in een auto passeerde en hem zag rennen.
Het was niet de enige aanval met een mes waarover de Israelische media rapporteerden.De Jerusalem Post meldde dat bij een checkpoint bij de nederzetting Kiryat Arba (pal naast Hebron) een Joodse man zwaar gewond raakten doordat iemand hem aanviel met een mes. De aanvaller ontkwam.
Later werd nog een aanval met een mes gepleegd op een soldaat in Afula in centraal Israel. Hij liep een steekwond op in de borst De dader werd overmeesterd door omstanders, het was de 20-jarige Tariq Abd el-Fattah Yahya uit Jenin.
Eerder op de dag werd in de wijk Sheikh Jarrah in Jeruzalem een 25-jarige yeshiva-student (religie-student) zwaar gewond door een messteek. Hij werd gestoken in de hals en werd met het mes nog in de wond het Shaare Tzedek-ziekenhuis binnengebracht. De aanvaller werd in dit geval door een voorbijganger overmeesterd. Het was de 19-jarige Subhi Ibrahim Abu Khalifeh uit Jeruzalem.
Te oordelen naar de krantenkoppen is Israel behoorlijk in de ban van de angst voor dit soort aanvallen. De ene krantenkop over een ''terreuraanval'' is nog niet verschenen of er is alweer een volgende, waarbij meestal terloops verteld wordt wat er met de aanvaller is gebeurd. Een aantal gevallen met bleodige afloop lijkt voor zichzelf te spreken, maar het is onmogelijk veel over de toedracht en het waarheidsgehalte van alle verhalen boven water te krijgen.

2 opmerkingen:

E de Groot zei

'Te oordelen naar de krantenkoppen is Israel behoorlijk in de ban van de angst voor dit soort aanvallen.'

Ja, gek is dat, snap ik niets van.

Abu Pessoptimist zei

E de Groot,
U snapt dat niet? Ik zal proberen het uit te leggen. Het is een kwestie van perspectief, van waaruit iemand naar deze gebeurtenissen kijkt.
De Palestijnse aanslagen kwamen na weken van spanningen op de ''Tempelberg'' omdat de Israeli's daar beperkingen oplegden aan de gelovigen om ruim baan te maken voor bezoeken van rechtse Israeli's. Vervolgens werden in één week ook nog eens drie mensen doodgeschoten bij checkpoints: een dove man, die het bevel om te stoppen nooit heeft kunnen horen, een jongeman omdat hij een handgranaat zou hebben gehad die hij niet had, en een meisje van 18 dat 10 kogels werd doorzeefd toen ze al op de grond lag, omdat ze een aanslag zou hebben willen plegen met een mes dat ze volgens getuigen (en foto's van de situatie )niet bij zich had.
Deze gebeurtenissen zorgden niet voor veel beroering bij de Palestijnen, maar de Israeli's (die dit soort dingen nauwelijks opmerken, het is een soort routine) deed het niets. Daarom bereikte het nieuws ook niet of nauwelijks de rest van de wereld.
Maar nu Joden als reactie daadwerkelijk worden aangevallen en slachtoffer worden, ontstaat er ineens een hoop opwinding. Ook als er slechts lichtgewonden vallen, of als er vraagtekens mogelijk zijn of er daadwerkelijk wel sprake was van een aanval (zoals bij dat meisje in Jeruzalem dat door een kolonist met vier schoten werd neergeschoten), is er alleen oog voor de Joodse slachtoffers, wordt er een soort paniek gezaaid, spreken de kranten van ''terreur''en ontstaat er een stemming waarbij Palestijnen nog meer vogelvrij worden dan ze toch al vele jaren waren. Dat is wat ik met''in de ban van de angst voor dit soort aanvallen'' bedoel. Het is een angst waarbij het overzicht over de situatie, het besef van de twee kanten van de medaille en het besef dat hier sprake zou kunnen zijn van ''actie en reactie', totaal uit beeld zijn. (En dat niet alleen in Israel. Ook in de rest van de wereld veroorzaakt één Joods slachtoffer toch nog steeds veel meer lawaai dan tien of meer dode roodhui... ik bedoel: Palestijnen).

Israel opent het vuur op wachtenden op voedsel: ruim 100 doden en 726 gewonden

                                                                      Foto van X Het Israelische leger heeft donderdagmorgen een nieuw en ni...