zondag 11 oktober 2015

Luchtaanval doodt zwangere vrouw en peuter in Gaza, ''autobom''-verhaal blijkt onzin


Vader en zoon, overlevenden van de luchtaanval, in het ziekenhuis.

De Israelische luchtmacht heeft zondagmorgen vroeg, volgens eigen zeggen van de woordvoerder van het Israelische leger, luchtaanvallen uitgevoerd op ''twee faciliteiten van Hamas waar wapens worden vervaardigd in het noorden van de Gaza-strook''. De aanval was een represaille voor een aanval met een raket die in de buurt van Ashkelon onschadelijk werd gemaakt door het ''Iron Dome'' anti-raket systeem.
De luchtaanval scoorde minstens één treffer zoals dat in Israelisch jargon heet, want een huis in het zuiden van Gaza-stad in de buurt van de Maslah-moskee stortte in. Daarbij werden een vijf maanden zwangere vrouw en haar tweejarige dochtertje gedood, terwijl drie andere leden van dezelfde familie gewond raakten. De vrouw was Nour Rasmi Hassan, haar dochtertje heette Rahaf Yahya Hassan, zo maakte de woordvoerder van het ministerie van Gezondheid in Gaza, Ashraf al-Qidra, bekend.
Israel werd zondagmorgen ook vergast op het bericht dat een Palestijnse vrouw een aanslag pleegde met behulp van een autobom. Zijzelf en een politieman werden daarbij gewond.
Volgens het persbureau Ma'an News was het hele verhaal echter onzin. Ma'an nam een foto over van de site van de Israelische krant Haaretz (zie hieronder) waarop te zien is dat de auto nog geheel intact is en alle ruiten er nog inzitten. Getuigen vertelden dat zich kortsluiting of iets dergelijks had voorgedaan in de auto waardoor een brandje ontstond, kort voor de vrouw met haar dochtertje achterin de auto een checkpoint in de buurt van Jeruzalem naderde. Zij stopte, maar raakte gewond toen de politie haar verhinderde uit de auto te komen.
In Hebron vonden zaterdagavond botsingen plaats toen groepen kolonisten uit de nederzetting Kiryat Arba, een van de meeste racistische nederzettingen die er zijn, de wijken al-Salayma, Abu al-Hussein, Ras Jabir en Jabal Juhar binnentrokken om de inwoners een lesje te leren. Gelukkig kwam het Israelische leger tussenbeide. Zoals in dit soort situaties gebruikelijk is openden de soldaten meteen het vuur op de aangevallen Palestijnen met traangas en rubberkogels. Een onbekend aantal inwoners van de wijken raakte gewond. Ook een kolonistje van 14 kreeg een steen tegen zijn hoofd. De Rode Halve Maan, het islamitische equivalent van het Rode Kruis, maakte bekend dat zaterdag in totaal 174 Palestijnen in Jeruzalem en op de Westoever gewond zijn geraakt door scherpe munitie en rubberkogels.

Geen opmerkingen:

Israel opent het vuur op wachtenden op voedsel: ruim 100 doden en 726 gewonden

                                                                      Foto van X Het Israelische leger heeft donderdagmorgen een nieuw en ni...