maandag 5 oktober 2015

Sinds zaterdagavond één Palestijn gedood en tenminste 220 gewond

Israeli soldiers accompany Israeli settlers as settlers carry out vigilante attacks against local Palestinians and their land in the West Bank village of Bur’in, October 3, 2015. (Ahmad Al-Bazz/Activestills.org)
Kolonisten, begeleid door militairen,  voeren aanvallen en vernielingen uit jegens het dorp Burin bij Nablus  (Foto Activestills.org, 3 oktober 2015) .

Updated.  Bij botsingen met het Israelische leger is zondagavond in Tulkarem een Palestijnse jongen doodgeschoten. Het persbureau AFP meldt dat et de 18-jarige Huzeifa Othman Suleiman is. Afgezien daarvan zijn bij confrontaties met het Israelische leger en/of met kolonisten op de Westoever en in Jeruzalem sinds zaterdagavond tenminste 220 Palestijnen gewond geraakt. Van die 220 zijn er 96 gewond geraakt door kogels -  28 door scherpe munitie om precies te zijn en de rest door zogenaamde ''rubber kogels'', stalen cylinders die met rubber zijn overtrokken. Dr Abed Rabbo Masra van de Rode Halve Maan (het equivalent van het Rode Kruis) heeft dit zondagavond gemeld aan het persbureau Ma'an News. 
Eerder op de dag had de Israelische kant Haaretz al een getal van minstens 100 Palestijnse gewonden genoemd.  De confrontaties kwamen na twee steekpartijen in Jeruzalem waarbij twee orthodoxe mannen werden gedood en een 15-jarige jongen niet ernstig werd gewond. In beide gevallen doodde de politie de vermoedelijke daders. In het tweede geval was dat - zo kort na de moord op de 18-jarige Hadil Hashlamoun in Hebron, opnieuw een duidelijk geval van een buitengerechtelijke executie zoals een video liet zien.

Afgezien van de botsingen met Palestijnse burgers waren er ook tal van aanvallen op de werknemers van de Rode Halve Maan zelf. De organisatie kondigde in de loop van zaterdag de noodtoestand af nadat in de loop van de laatste 72 uur 14 keer ambulances en personeel op de Westoever en in Jeruzalem door kolonisten en het Israelische leger waren overvallen. In Abu Dis, tegenover de Quds universiteit werd een ambulance bestookt met rubberkogels en traangascylinders. Vrijdag was een ambulance in Issawiya doelwit. Daarbij werd een inwoner van Issawiya die in de ambulance werd behandeld uit de auto gesleurd en gevangen genomen. In Nablus waren het kolonisten die het personeel van ambulances verhinderden hun werk te doen en de voorruiten van de voetuigen kapotsloegen.
Zaterdag werden vijf ambulancemedewerkers in Jeruzalem door de politie in elkaar geslagen, en werden nog eens twee andere ambulances door de politie aangevallen in het gebied van de Oude Stad. Weer een andere ambulanceploeg werd in de buurt van El Bireh en Ramallah door een legerenheid in elkaar geramd en mishandeld. Daarbij raakten twee ambulancemedewerkers gewond,en werd een gewonde die ter plekke eerste hulp kreeg in de ambulance, opgepakt. Ook werden rubberkogesl en traangascylinders op de ambulance afgevuurd.
Botsingen tussen jongeren en militairen vonden intussen plaats in Hebron, met name in de wijken Beit Unoon en al-Hawawir, bij weg nr 60. Een militair voertuig vloog daar in brand nadat er een molotovcocktail naar was gegooid. Het leger beantwoordde dit met scherpe munitie, rubberkogels en traangas.
In Beit Ummar, niet ver van Hebron, werd een explosief naar een militaire post bij de ingang van het stadje gegooid. De soldaten schoten met scherp op een man die wegvluchtte. De ingang van het Arroub-kamp, tussen Hebron en Bethlehem, werd afgesloten, nadat van daar jongeren militaire voertuigen met stenen hadden bekogeld. In Al-Khadr bij Bethlehem werden twee arrestaties verricht.
Haaretz meldde daarnaast confrontaties bij het Atara checkpoint ten noorden van Bir Zeit, bij het Beit Furik checkpoint, bij het Jalazoun-kamp ten noorden van Ramallah, in de Oude Stad van Jeruzalem, en in het dorp/de wijk Issawiyya in Jeruzalem, waar Fadi Alloun, vandaan kwam, de jongen die zaterdagnacht standrechtelijk werd gedood. De ingang van Issawiya werd afgesloten.
In het district Hebron werd verder zondagmorgen een groot aantal aanvallen van kolonisten gemeld. Een groep kolonisten bestormde het Baraka-park in Yatta en mishandelde de ongewapende 65=jarige wachter, voordat jongeren hen wegjoegen. Ten oosten van Yatta sloegen kolonisten een aantal zonnepanelen kapot en braken er in in het huis van de familie Abu Qbeita, waarbij leden van de familie werden mishandeld. Een andere groep kolonisten sloeg de ruiten in van een auto die eigendom was an een Palestijnse arts bij het dorp Zif, in het zuiden van Hebron. Ook in de buurt van de nederztting Kiryat Arba werden gevallen gemeld waarbij kolonisten huizen van inwoners binnedorngen en de bewoners aftuigden. 
In het noorden van de Westoever waren kolonisten al eerder actief, nadat daar donderdag een kolonistenechtpaar bij een aanval was doodgeschoten. Zaterdag  werden onder andere in het dorp Burin boomgaarden en stukken land platgebrand en bij verschillende kruispunten meer naar het zuiden werden tenminste 15 auto's beschadigd doordat ze door groepen kolonisten met stenen werden gekogeld.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

eigen schuld, Abbas roept op tot moord, en er wordt terug geschoten. Doei!

Abu Pessoptimist zei

Dat zeiden de nazi's destijds ook, anoniem: Als jullie verzet willen plegen (ze zeiden net als Israel nu: ''terreur willen bedrijven'') tegen het feit dat we jullie land hebben ingelijfd, dan schieten we jullie lekker dood.
(Overigens heeft Abbas helemaal nergens toe opgeroepen. Hij heeft geconstateerd dat Israel zich al meer dan 20 jaar niet aan de Oslo-Akkoorden houdt en er vervolgens geen enkele consequentie aan verbonden. Begrijpend lezen en het nieuws goed volgen is voor enge rechtse types zoals u blijkbaar te hoog gegrepen).

Unknown zei

Anoniem: Er worden geregeld Palestijnen standrechtelijk doodgeschoten door militairen of politie zonder enige vorm van protest en dit staat gelijk aan moord omdat je onschuldig bent zolang de rechter niet heeft bepaald dat je schuldig bent aan iets. Verder vind ik het van weinig respect getuigen om een zinnetje met Doei te beëindigen, dat doe je niet!

Israelische beveiligers executeren 15-jarige na ''ramming'' aanval

Mohammed Younes   Minder dan een dag nadat twee politieagenten in Jeruzalem een gewond op de grond liggende verdachte hadden doodgeschoten ...