dinsdag 20 oktober 2015

Dinsdag: vijf dode Palestijnen, één dode Israeli


De doodgeschoten bestuurder bij een bushalte in de buurt van het Etzion-nederzettingenblok (Foto Ma'an)

Twee keer updated.  Vijf Palestijnen zijn dinsdag door Israeli's doodgeschoten, vier bij diverse incidenten op de Westoever en één in Gaza toen Israelische militairen het vuur openden bij een demonstratie bij de grens ter hoogte van het Bureij kamp. De dode daar was Ahmad al-Sarhi (27). Het Israelische leger beweerde dat hij een scherpschutter was die mikte op militairen. Zes anderen werden echter op dezelfde plaats eveneens door  scherpe munitie gewond. Nog drie anderen werden door scherpe munitie geraakt in het noorden van de Gaza-strook en drie mensen raakten gewond door een teveel aan traangas. Israel sloot de Erez-doorgang na de schietpartijen.
In Hebron werden dinsdagavond twee tieners doodgeschoten, de 15-jarige
Bashar Nidal al-Jabari, en de 17-jarige Hussam Jamil al-Jabari. Dat gebeurde bij het checkpoint bij het Rajabi-huis, een huis dicht bij de nederzetting Kiryat Arba dat niet lang geleden door kolonisten was overgenomen. Volgens een woordvoerster van het leger benaderden de twee jongens het checkpoint en probeerde één van hen een soldaat te steken met een mes, waarop de aanwezige soldaten beide jongens doodschoten. Inwoners van Hebron wilden een protestmars houden naar de plek waar de twee waren doodgeschoten, maar werden door de troepen tegengehouden.
Eerder op de dag werd een 50-jarige kolonist uit de nederzetting Kiryat Arba bij Hebron overreden door een Palestijnse vrachtauto. Dat gebeurde nadat zijn auto was getroffen door een steen. Hij stapte uit en werd vervolgens overreden door de vrachtauto, die werd bestuurd door een Palestijn. De Palestijn is - om zijn leven te redden - doorgereden. Hij heeft zichzelf vervolgens uitgeleverd aan de Palestijnse politie. Hij hield vol dat het een ongeluk was.
Nog weer eerder werd er volgens de Israelische politie een aanval met een auto uitgevoerd door een Palestijn, die inreed op wachtenden bij een bushalte in de buurt van het Etzion-blok van nederzettingen. Een 20-jarige soldaat en een 21-jarige burger raakten lichtgewond. De bestuurder van de auto, een jonge Palestijn, werd zoals dat gebruikelijk is in Israel, doodgeschoten. Het was de 25-jarige Hamzeh Moussa al-Imla, 25, uit Beit Ula ten noorden van Hebron.

De dode Uday Musalama (Foto Ma'an)

Nog weer eerder op de ochtend schoten Israelische soldaten een jonge Palestijn dood die een aanval zou hebben gepleegd met een mes. Dat gebeurde tijdens confrontaties tussen het leger en jongeren in het dorp Beit 'Awwa, ten westen van Hebron. De Palestijn, Uday Hashem Musalama (24) zou een soldaat hebben aangevallen. Het Palestijnse ministerie van Gezondheid meldde dat Musalama was gedood door een kogel in het hoofd. De soldaat raakte lichtgewond.  Musalama en de andere jonge gedode Palestijnen brengen het aantal Palestijnen dat 1 oktober door Israelische kogels is gedood op 49. In dezelfde tijd werden acht Israeli's gedood - of negen als de dood van de kolonist uit Kiryat Arba geen ongeluk zou blijken te zijn.
Dinsdag deden zich overigens op veel meer plaatsen clashes voor, onder meer in Abu Dis (11 gewonden), Tulkarem (de Technische Universiteit bestormd door Israelische soldaten), Bethlehem (een gewonde door scherpe munitie), Hebron (Israelische bus beschadigd door molotovcocktail en botsingen in de wijk Azzawiyya), Ramallah bij de nederzetting Beit El (drie Palestijnen gewond door scherpe munitie, vijf door rubberkogels), Nil'in (twee gewonden door scherpe munitie).
In Nahalin gingen landbouwgewassen verloren nadat kolonisten een stuk land in brand hadden gestoken. In Beitunia arresteerden de Israeli's de 61-jarige Hassan Youssef, een Palestijnse parlementariër en een prominent lid van Hamas. Het was zeker de 15e keer dat Youssef werd opgepakt. Hij was in juni vrijgekomen na een jaar in administratieve hechtenis te hebben gezeten.
In de wijk Issawiya van Jeruzalem, die dreigt te worden afgesloten door een muur, werd dinsdag een algemene staking gehouden.

Geen opmerkingen:

Militairen plegen nieuwe coup in Sudan

Generaal Burhan in 2020 met de toenmalige Amerikaanse minister Pompeo (Foto State Department) Het leger van Sudan heeft maandagochtend opnie...