dinsdag 27 oktober 2015

Dinsdag: drie Palestijnen doodgeschoten, een Israeli overlijdt twee weken na te zijn gewond


De twee dode Palestijnen bij de bushalte bij de Etzion-kruising. (Ma'an) 

UpdatedHet Israelische leger heeft dinsdag drie Palestijnen doodgeschoten, één in Hebron en twee bij het Etzion-blok van nederzettingen ten zuiden van Bethlehem. Deze laatste twee werden gedood nadat één van hen een soldaat had  verwond, volgens het Israelische leger.
De man in Hebron werd dinsdagavond doodgeschoten bij een checkpoint nabij de Israelische nederzetting in de wijk Tel Rumeida. Het was de 23-jarige Hamam Said. Het Israelische leger zei dat hij een soldaat had willen steken. Activisten van de International Solidarity Movement (ISM), zeiden zes schoten te hebben gehoord. De groep zei later te hebben gezien dat het leger een mes had neergelegd bij Saids dode lichaam.
Bij een busstation bij de kruising in de buurt van het Etzion-blok van nederzettingen werden eerder twee Paletijnen doodgeschoten. Dat gebeurde volgens een legerwoordvoerder nadat Israelische militairen op twee ''verdachte personen'' bij de bushalte waren toegestapt en en één van hen een soldaat had gestoken stak met een mes. Een andere soldaat schoot de jongens toen maar allebei dood. Zij werden later geïdentificeerd als de  17-jarige Shabaan Abu Shkeidem, en de 22-jarige Shadi Nabil Abd al-Muti Dweik, beiden uit Hebron. De 19-jarige soldaat werd naar een ziekenhuis in Jeruzalem gebracht. De nieuwe Palestijnse doden brengen het totaal aantal Palestijnse doden in de maand oktober op 63.
In een ziekenhuis in Jeruzalem overleed dinsdag de 76-jarige Amerikaanse Israeli Richard Lakin, een voormalig schoolhoofd uit een plaats in Connecticut, die twee weken geleden gewond raakte bij een aanval op een bus in Jeruzalem.
Bij deze aanval, door twee mannen met een pistool en een mes, werden toen twee mensen gedood. Dat aantal is nu opgelopen tot drie. In totaal zijn in oktober nu 11 Israeli's bij Palestijnse aanslagen gedood. Lakin, die in de jaren '80 naar Israel emigreerde, was nog actief als docent. Zijn familie meldde op een Facebookpagina de zij voor hem had geopend, dat hij les had gegeven op een van de zeldzame scholen in Israel waar les wordt gegeven zowel aan Joodse als Arabische kinderen.
Bij diverse botsingen op de Westoever raakten dinsdag 143 Palestijnen gewond, deelde de Rode Halve Maan mee aan het persbureau Ma'an. Woordvoerder Errab Fuquha van de Rode Halve Maan zei dat 22 mensen kogelwonden van scherpe munitie opliepen, 50 anderen raakten gewond door ''rubberkogels'', en 61 mensen kregen ademhalingsproblemen door een overmaat aan traangas. Tenminste tien van de mensen die door sherpe munitie werden getroffen, liepen hun verwondingen op in Hebron, waar massaal werd gedemonstreerd tegen het feit dat Israel weigert de lichamen vrij te geven van 11 Palestijnen die volgens de Israeli's aanvallen aanvallen met messen pleegden.

Geen opmerkingen:

VN-commissie: Israel leverde geen bewijs dat UNRWA-personeel deelnam aan aanval

Bij de Columbia universiteit in New York vond een protest plaats -zie onder (Foto van X)                       Israel heeft geen enkel bewi...