zondag 4 oktober 2015

Politie Jeruzalem doodt nog een Palestijn na een aanslag en bant Palestijnen uit Oude Stad


Updated (video met ondertitels). Nog geen dag nadat een twee orthodox-joodse mannen in de Oude Stad van Jeruzalem zijn doodgestoken, was er zaterdagavond laat (of zondagochtend vroeg) een nieuw incident, waarbij een 15-jarige Joodse jongen in Jeruzalem bij een steekpartij niet heel ernstig gewond raakte. De Israelische politie schoot vervolgens een Palestijnse jongen dood, die de aanvaller geweest zou zijn. Het was de 19-jarige Fadi Alloun uit het dorp Issawiya (dat sinds de annexatie van Oost-Jeruzalem in 1867 deel uitmaakt van de stad).
Fadi Alloun
De familie van Fadi Alloun betwist dat hij de dader zou zijn. De vader verwees naar een video van het incident (zie hierboven) waarop te zien zou zijn dat Fadi op de vlucht was, omdat hij achterna werd gezeten door een groep Joodse kolonisten en bescherming had willen zoeken bij de politie toen hij werd doodgeschoten. De video laat weinig ruimte voor twijfel, met name ook door het commentaar van de omstanders. Dit is de zoveelste buitengerechtelijke executie. Zelfs als Fadi de dader geweest zou zijn, (wat dus erg onwaarschijnlijk is) was er volop gelegeheid geweest hem te arresteren in plaats van hem met zes of zeven kogels af te maken. Een onderzoek komt er -- ook in dit geval - natuurlijk nooit. Voor de Israelische politie is het gewoonlijk ''dader dood, zaak gesloten'' in dit soort gevallen en voor het Israelische publiek en de pers is Fadi gewoon ''de terrorist''. Israel heeft overigens intussen ook de vader van Fadi en diens oom gearresteerd. Tegelijkertijd werd bekend dat Israel het lichaam van Fadi niet zal vrijgeven, evenmin als dat van Muhannad Halabi, die eerder de twee orthodoxe mannen doodde. De twee zullen daarom geen begrafenis kunnen krijgen.
De Israelische autoriteiten hebben op de steekpartijen gereageerd met de uitzonderlijke en niet eerder genomen maatregel om alle Palestijnen voor twee dagen de toegang tot de Oude Stad van Jeruzalem te ontzeggen.
Alleen mensen die er wonen, winkeliers, toeristen en leerlingen die les hebben in de scholen op de Haram al-Sharif worden doorgelaten. Erg veel zal het niet uitmaken overigens. De Oude Stad was eerder al nagenoeg uitgestorven door een tweedaagse staking in Oost-Jeruzalem, die was uitgeroepen als protest tegen het politie-optreden op de Hamam al-Sharif en de beperkende maatregelen die Israel aan moslim-gelovigen heeft opgelegd. Daarbij wordt al dagenlang alle mannen van onder de 50 geweerd van deelname aan de gebeden in de Aqsa-moskee.
Elders op de Westoever, werden zondagmorgen vroeg twee mannen gearresteerd in een huis in het vluchtelingenkamp bij Jenin, in verband met de klopjacht die Israelische troepen houden op zoeken naar de dader(s) van de schietpartij van donderdag, waarbij een kolonisten-echtpaar werd doodgeschoten in de buurt van twee nederzettingen bij Nablus. Een van de mannen die werd gearresteerd was, naar verluidt, een aanhanger van Hamas, zijn naam zou Qays al-Shaadi zijn. Bij de arrestatie werd de ''pressure cooker'' methode gebruikt, meldt YNet. Die houdt in dat het huis waarin de gezochte zich bevindt wordt omsingeld en beschoten. Er werd onder meer een raket op afgevuurd.
Ma'an News meldt dat bij de operatie het huis afbrandde (zoals ook op onderstaande foto is te zien). Volgens Ma'an zouden niet twee, maar drie mannen zijn gearresteerd. Eén van hen was de broer van de gezochte man, Qays al-Shaadi, naar wie Israel al twee jaar op zoek is, aldus Ma'an. Hijzelf werd echter niet gevonden. Rond de actie van het leger in het kamp braken onlusten uit, waarbij 27 Palestijnen gewond raakten, van wie vier door scherpe munitie, die rest door ''rubber kogels''. Ook raakten veel mensen bedwelmd door traangas.

1 opmerking:

Ellen zei

Je moet maar zo rekenen, hij is nu bij zijn 72 neukertjes en een tweede keer doet hij het niet.
Nu nog de rest van het Arabische uitschot een kogel door hun lijf. 't Blijft immers uitschot.

Het Westen moet nu met sancties en een wapenembargo een einde aan de moordpartij in Gaza afdwingen

Francesca Albanese zei het zaterdag al, nadat een dag eerder het Internationaal Gerechtshof (ICJ) Israel opdracht had gegeven de strijd te s...