woensdag 21 oktober 2015

Netanyahu: "Hitler wilde de joden niet uitmoorden, het was de mufti''

Israels premier Netanyahu en toespraken, hij kan er wat van die man. In 2014 was hij onderwerp van een lawine van spotrenten, nadat hij in zijn rede voor de Algemene Vergadering van de VN een kinderlijke cartoon van een bom omhoog had gehouden om aan te geven hoe gevaarlijk Irans nucleaire ambities waren. Dit jaar was er een gegeneerd stilzwijgen toen hij  - alweer in een rede voor de VN en alweer pratend over Iran - met en boos gezicht een gênante minuut stilte in acht nam. En nu heeft hij zich in een rede voor het 37ste congres van de World Zionist Organization (WZO) in Jeruzalem op een groteske manier schuldig gemaakt aan geschiedvervalsing.
Volgens Netanyahu viel Hitler eigenlijk nog wel mee wat de ''Endlösung der Judenfrage'' betreft, maar was het de mufti van Jeruzalem, Hajj Amin al-Husseini geweest, die de Führer had overgehaald om de Joden uit te roeien. Sprekend over het Palestijnse verzet tegen de Joodse kolonisatie van Palestina in de vorige eeuw zei Netanyahu:
''And this attack and other attacks on the Jewish community in 1920, 1921, 1929, were instigated by a call of the Mufti of Jerusalem Haj Amin al-Husseini, who was later sought for war crimes in the Nuremberg trials because he had a central role in fomenting the final solution. He flew to Berlin. Hitler didn’t want to exterminate the Jews at the time, he wanted to expel the Jews. And Haj Amin al-Husseini went to Hitler and said, "If you expel them, they'll all come here." "So what should I do with them?" he asked. He said, "Burn them." And he was sought in, during the Nuremberg trials for prosecution. He escaped it and later died of cancer, after the war, died of cancer in Cairo. But this is what Haj Amin al-Husseini said. He said, ":The Jews seek to destroy the Temple Mount."
Het is een stokpaardje van de Likud en van Netanyahu zelf om de mufti (en in diens kielzog zijn politieke nazaten als Yasser Arafat) voor te stellen als erger dan Hitler. Netanyahu schreef dit soort dingen ook in zijn boek ''A Place Among the Nations'' uit 1993. Maar het is en blijft een groteske vervalsing van de geschiedenis. Het is een erfenis van de eerste Israelische premier Ben Gurion waar de Likud zich over heeft ontfermd. Ben Gurion wilde in 1961 met alle geweld de mufti betrekken in het proces tegen Adolf Eichmann om een link te leggen van het antisemitisme van de nazi's naar vermeend antisemitisme van de Palestijnen. Tijdens het proces leverde dit niets op.  De mufti was weliswaar een bewonderaar van de nazi's geweest, hij had Hitler in 1941 een keer ontmoet, en ook contact gehad met Eichmann, maar dat hij een werkzaam aandeel zou hebben gehad in de moord op de Joden bleek nergens uit. Evenmin trouwens tijdens de na-oorlogse processen in Neurenberg. Daar kon ook geen zaak tegen hem kon worden opgebouwd. Maar in Israel en bij rechtse Joodse politici leefde het verhaal voort en nam het welhaast mythische proporties aan, zoals nu ook weer bleek uit de onzin die Netanyahu uitkraamde voor het WZO-congres.
Netanyahu's speech werd woensdag scherp bekritiseerd door Israelische politici van links. Isaac Herzog van de Arbeidspartij noemde het "een gevaarlijke vervalsing van de geschiedenis die koren op de molen is van ontkenners van de Holocaust, omdat het aandeel van Hitler zo wordt geminimaliseerd''. Hij riep Netanyahu op onmiddellijk op zijn woorden terug te komen.
Zehava Galon van de partij Meretz zei: "Dit is geen toespraak van Jörg Haider, dit komt niet uit het proefschrift van [Mahmoud] Abbas', dit is een quote van de Israelische premier Benjamin Netanyahu. Misschien dat de 33,771 Joden die werden vermoord in Babi Yar in september 1941 – twee maanden voordat de mufti een ontmoeting had met Hitler - moeten worden opgegraven en verteld dat de nazi's niet de bedoeling hadden hen te vermoorden. Diegenen die de toekomst niet kunnen veranderen, kunnen alleen het verleden herschrijven.''

De rest van de speech was er trouwens ook naar:
Over de Palestijnen:  ''.... they don't want a state to end the conflict because they want a state to continue the conflict and eradicate the Jewish state. This is what this conflict has always been about''.
Over Israel en de landen rondom:........''The core of the conflicts in the Middle East is the battle between early medievalism, very primitive, very violent, the forces of militant Islam, and modernity. The core of the conflict, the Israeli-Palestinian conflict, is the persistent refusal to recognize a Jewish state in any boundaries''.
Daar kan geen vredesplan van de Arabische Liga uit 2002  - een aanbod tot het erkennen van Israel in ruil voor het opheffen van de bezetting - tegenop.

7 opmerkingen:

inke zei

Zie je wel! Ik vond altijd al dat Hermann Goering een Palestijns uiterlijk had.

Sanspareille zei

Goed stuk, behalve dat ik nergens kan vinden dat men in Neurenberg een zaak tegen hem had willen begonnen. Met wat als aanklacht? Wel dat Jackson hem als getúige had willen aanzoeken, juist over zijn bezoeken aan Duitsland en niet wat hij Hitler had verteld, maar wat vooral Himmler en eventueel Eichmann hém zou hebben verteld -in 1943-, maar dat is iets heel anders. In Neurenberg was alleen plaats voor vervolging van mensen die daadwerkelijk massamoord op hun geweten hadden, aan alle SS-leiders van Einsatzcommando's kwam men niet eens toe. iets anders is het Eichmann-proces (1961) waar een verklaring ter sprake kwam van de in 1948 al geexecuteerde SS-Hauptsturmführer Dieter Wisliceny dat de mufti van Eichmann tijdens zijn bezoek in 1943- niet 41- een update gekregen zou hebben gehad over hoe het er voor stond met de jodenverrnietiging. Eichmann ontkende dit uiteraard en het werd door bijna alle beschouwers als waarschijnlijk onwaar en ook niet erg ter zake doend terzijde gelegd, mede omdat Wisliceny wegens dood niet verder gehoord kon worden over deze overlevering. Dit alles is mijlen en mijlen van de beweringen van Netanyahu.

Elisabeth zei

Goed gezegd Netanyahu: Het Palestijnse volk bestaat niet, en ze zijn verantwoordelijk voor de Shoah! Klaar is Kees.

Abu Pessoptimist zei

Sanspareile,
Terechte opmerking over Neurenberg. Ik heb ooit ergens gelezen dat wel is gekeken of de mufti moest worden aangeklaagd, maar dat daar van werd afgezien omdat er op geen enkele manier kon worden bewezen dat hij daadwerkelijk verantwoordelijk was voor de dood van nazi-slachtoffers. Ik heb gezocht waar dat was, maar kan nu ook niet meer vinden waar ik dat heb gelezen. Laten we dit tot nader order maar even vergeten. Ik hoop er later op terug te kunnen komen.

Ronald van den Bergh zei

Stom van die mufti dat hij rondom de tijd van de Wannsee conferentie naar Berlijn is gekomen omdat hij zo een last had van die gutspedikke Joden.

Abu Pessoptimist zei

Ronald van den Bergh,
Zeker. Heel stom. En fout.

Lucas zei

Een gecompliceerde geschiedenis. Jewish family were close to Nazi SS officer during WW2
https://www.youtube.com/watch?v=XgZzGGZ3jO0

VN-commissie: Israel leverde geen bewijs dat UNRWA-personeel deelnam aan aanval

Bij de Columbia universiteit in New York vond een protest plaats -zie onder (Foto van X)                       Israel heeft geen enkel bewi...