zondag 25 oktober 2015

Zondag: Israeli's schieten 17-jarig schoolmeisje dood in Hebron

Een ''vrouwelijke terroriste'' is zondagmiddag door leden van grenspolitie doodgeschoten bij een checkpoint de Grot van de Patriarchen (de Ibrahimi moskee) in Hebron, meldt de Israelische site YNet. Volgens een woordvoerster van het leger gebeurde dat nadat een lid van de grenspolitie had gezien dat ze mes had. De woordvoerster wist niet of de grenspolitieman gewond was.
Dat was hij niet en dat had ook moeilijk gekund, want de vrouwelijke ''terroriste'', Dania Irsheid, een meisje van 17 dat met haar schooltas op weg was naar school en het checkpoint wilde passeren, viel hem helemaal niet aan. Een ooggetuige zei dat de politieman haar vroeg haar tas te openen Daar kwam blijkbaar een mes uit en vervolgens werd ze neergeschoten.  Ze zou met zeven kogels zijn gedood, waarvan één in haar hoofd.
Eerder schoot een Israelische kolonist met zijn pistool een jonge Palestijn neer die hem zo hebben aangevallen bij het Etzion blok van nederzettingen.
Volgens Israelische kranten werd de man geraakt door een steen toen hij in een auto langsreed en aangevallen toen hij uitstapte. De Palestijn was de 20-jarige Azzam Azmi Shalalda uit Sair bij Hebron. Hij werd door vier kogels geraakt en in kritieke toestand naar het Ahli ziekenhuis in Hebron gebracht. In Sair braken later rellen uit, waarbij nog zeven mensen gewond raakten. De 58-yarige kolonist was  slechts lichtgewond.
Bij botsingen in de buurt van Ramallah werd een 13-jarige jongen uit het dorp Hizma gewond door een kogel die door zij linker schouder en door een wang gingen, zo meldden Palestijnse medische bronnen. Israelische kranten meldden later op de dag nog twee aanvallen met messen. Een 25-jarige Israeli liep steekwonden op hoofdweg 5,  vlakbij de nederzetting Ariel. Een andere Israeli werd niet al te ernstig gewond bij  een steekpartij op Metzad-kruispunt op de Westoever in de buurt van de nederzetting van die naam. De aanvallers gingen er in beide gevallen vandoor. Het leger begon een zoekactie.
In Tuba, een dorp dat deel uitmaakt van de agglomeratie Jeruzalem, brandde een auto uit van een Palestijn. Op een muur in de buurt waren slogans geschreven als "Arabieren sterf", zo meldde de Hebreeuws site 0404.
Een Palestijnse familie in de wijk Beit Hanina sloopte vrijdag op last van de Gemeente Jeruzalem haar eigen huis, om sloopkosten van 60.000 shekel te vermijden. Het huis mat 100 vierkante meter en was gebouwd in 1998. Acht mensen, zes van hen kinderen, werden dakloos.
Diverse media namen een video over van de mensenrechtenorganisatie B'tselem waarop te zien is dat een 25-jarige man in het magazijn van zijn winkel in elkaar wordt geslagen.  De man zat vijf dagen vast, beschuldigd van het gooien van stenen, alvorens de politie de moeite nam naar hem te luisteren en zij de veiligheidsvideo van zijn winkel bekeek. Daarop was te zien dat hij onschuldig was. Hij werd toen weer naar huis gestuurd.

Geen opmerkingen:

Nieuws van de nooit aflatende strijd om grond en zeggenschap op de Westoever

  Twee Palestijnen van de Westoever zijn gisteren overleden als gevolg van schotwonden die waren toegebracht door kolonisten. De twee waren ...