dinsdag 13 oktober 2015

Dinsdag: vijf aanvallen, Israelisch kabinet wil het leger inzetten


 Ra'ana (Haaretz)

Drie Israelische Joden zijn gedood en ruim 20 gewond bij vijf aanvallen in Jeruzalem, de Israelische plaatsen Ra'ana (ten noorden van Tel Aviv) en Kiryat Ata (ten noorden van Haifa) op dinsdagmorgen. meldt de site YNet. Ook twee Palestijnse aanvallers werden gedood. 
In Ra'anana deed zich een tweede aanval voor met een mes. Daarin raakten vier mensen gewond. De aanvaller werd gearresteerd. Een van de gewonden raakte ernstig gewond, de andere drie minder ernstig.
De Israelische premier Netanyahu gaf dinsdag een speech in de Knesset waarin hij aankondigde dat ''alle middelen'' zullen worden ingezet om 'het geweld en de terreur te stoppen. 's Middags besloot het veiligheidskabinet tot een aantal aantal maatregelen die de komende dagen zullen worden ingevoerd. De aanwezigheid van het leger zal worden versterkt in de centra van de Israelische steden, en de Arabische wijken van Jeruzalem zullen worden omringd door troepen en afgesloten van de buitenwereld.
Ook zullen op korte termijn de huizen van familieleden van ''terroristen'' worden vernietigd en ook zal het ''inwonerschap'' van families van ''terroristen'' uit Oost-Jeruzalem die geen Israeli zijn, worden ingetrokken, met als gevolg dat ze zullen worden gedeporteerd. (Of dat het gewenste effect zal hebben mag worden betwijfeld, Eén van de aanvallers van dinsdag, de man die een aanval pleegd bij een bushalte (zie hieronder), was familie van de neven Abu Jamal van wie de huizen onlangs zijn vernield, en van wie in één geval de vrouw en kinderen uit Jeruzalem zijn gedeporteerd.
De twee ernstigste aanvallen van disndag vonden plaat in de wijken Oost-Talpiot en wijk Qatamon (tegenwoordig Geula genoemd) van Jeruzalem. Daar werden drie Israeli's gedood en raakten 17 gewond.
In Oost-Talpiot stapten twee mannen op een bus. De één schoot met een pistool op passagiers, de ander hanteerde een mes. Eén man, een 60-er, werd gedood. Vier anderen raakten gewond en één van hen overleed later alsnog.
Op de Malkhei Yisrael Straat in Qatamon reed een Palestijn volgens YNet in op mensen die wachtten bij een bushalte. De man was een werknemer van de telefoonmaatschappij Bezeq en reed in een auto van de zaak. Eén persoon, een bejaarde rabbijn, werd gedood en een andere lichtgewond. Daarna begon de Palestijn mensen te steken.
Nog weer eerder vond een eerste aanval plaats in Ra'anana. Iemand raakte daar lichtgewond bij een aanval met een mes toen hij op de bus stond te wachten.
Het persbureau Ma'an meldt dat van de twee mannen die aanvielen in een bus in Oost-Talpiot (Ma'an spreekt van Jabal al-Mukabber) er één werd gedood en de andere gewond en gevangen genomen. Deze tweede ligt aan de beademing, zijn toestand is kritiek. De man die met zijn auto inreed op mensen bij een bushalte, die Alaa Abu Jamal heette (de wreknemer van Bezeq), werd gewond en gearresteerd, maar ook hij overleed later, aldus Ma'an.
Ma'an meldt nog een aanval in Holon, ten zuiden van Tel Aviv waarbij een Israeli zwaargewond raakte. Dit incident bleek later niet
met het Israelisch-Palestijnse conflict te maken te hebben. In Kiryat Ata ten noorden van Haifa werd ook een man gestoken, maar in dat geval bleken aanvaller zowel als slachtoffer Joods. De politie onderzoekt of de aanvaller wellicht dacht dat zijn slachtoffer een Palestijn was.

2 opmerkingen:

Ronald van den Bergh zei

Geen woord van veroordeling van deze walgelijke aanslagen op onschuldige burgers.
https://mail.google.com/mail/u/0/#inbox/15062c3729fd3283

Abu Pessoptimist zei

Ronald van den Bergh,
Klopt. Dat is niet mijn stijl en niet de stijl van dit blog (met uitzondering van wat je ''opinistukken'' zou kunnen noemen, natuurlijk). Maar wat nieuwsfeiten betreft registreer ik vooral, probeer ik een vollediger beeld te schetsen dan de andere media in Nederland (en ook in Israel) en hoop ik dat mensen uit de context hun eigen conclusies trekken. En nu we toch bezig zijn: ik veroordeel eigenlijk ook nooit expliciet de vele aanvallen van kolonisten, het doden van demonstranten door het leger, de anier waarop de Gaza-oorlog werd gevoerd, het vernielen van huizen etc. Hoogsten doe ik het impliciet en met wat cynische opmerkingen in de marge.

VN-commissie: Israel leverde geen bewijs dat UNRWA-personeel deelnam aan aanval

Bij de Columbia universiteit in New York vond een protest plaats -zie onder (Foto van X)                       Israel heeft geen enkel bewi...