vrijdag 2 oktober 2015

Palestijnse fracties prijzen moord, kolonisten vernielen in drommen Palestijnse bezittingen


Honderden militairen zochten vrijdag de omgeving van Nablus af naar de daders van de aanslag van donderdag. Hele dorpen waren nagenoeg afgesloten van de buitenwereld. Hier een checkpoint bij de plast Beit Furik. (Foto AFP)

Verschillende Palestijnse fracties en militaire vleugels van bewegingen hebben vrijdag de moord geprezen op het kolonistenechtpaar op de weg tussen de nederzettingen Itamar en Elon Moreh bij Nablus.
Een groot aantal Israelische militairen legde intussen het openbare leven in de omgeving van de stad Nablus nagenoeg plat bij zoekacties naar de daders. Tegelijkertijd werd op meerdere plaatsen op de Westoever gemeld dat grote geroepen - soms honderden - kolonisten stukken land platbrandden of auto's met stenen bekogelden zonder dat leger of politie tussenbeide kwamen.
De (Palestijnse) Volksverzetscomités zeiden na de moord op het echtpaar Eitam en Na'ama Henkin dat de recente moorden op Palestijnen -- onder wie de drie leden van de familie al-Dawabsha bij Nablus en Hadil al-Hashlamun in Hebron -- "om een pijnlijk antwoord vroegen aan de kolonisten om hun terreur tegenover ons volk op de Westoever te stoppen”. De militaire woordvoerder van de Nasser Salah al-Din Brigades, de militaire arm van de Volkscomités, zei dat de aanval een “vanzelfsprekend antwoord” was op de manier waarop Israel de moslims bij de Aqsa-moskee behandelde. “Verzet is de meest effectieve manier om Israel tegen te houden en de schendingen te stoppen van de Aqsa-moskee en van de gelovigen in Jeruzalem''.
”Het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP) zei dat de Palestijnen het recht hebben hun land te verdedigen, terwijl de militaire arm van het Democratisch Front voor de Bevrijding van Palestina (DFLP) zei dat Palestijnen het recht hebben om op alle mogelijke manieren verzet te bedrijven en opriep tot "gezamenlijke operaties" van alle fracties als antwoord op Israels misdaden. De militaire arm van Hamas, de Ezzeddin al-Qassam Brigades, prees de aanval eveneens. Woordvoerder Abu Obeida voegde eraan toe dat de schietpartij bij Nablus niet de laatste zou zijn De Fatah beweging in Nablus noemde de moord op de kolonisten een "vanzelfsprekend antwoord" was op Israels militaire bezetting, waar zij aan toe voegde dat de Israelische regering de verantwoording droeg voor eventuele escalaties door Israelische kolonisten.
Sommige Israelische media meldden intussen dat de Abdel Qader al-Husseini Brigades, een onderdeel van de militaire arm van Fatah in Nablus, de verantwoordelijkheid voor de schietpartij zou hebben opgeëist.
Moshe Ya'alon, de Israelische minister van Defensie zei vrijdag dat de troepen "geen enkele moeite zouden sparen om de moordenaars te pakken en degenen die hun opdrachtgevers waren''. Premier Netanyahu veroordeelde de moorden en noemde ze "het gevolg van Palestijnse ophitsing'', waarbij hij aantekende ''nog geen enkele veroordeling van de Palestijnse president Abbas te hebben gehoord.

Israelische kolonisten begonnen zich intussen in drommen uit te leven in wraakacties.  Een grote groep kolonisten stak bij het dorp Burin tientallen olijfbomen in brand op land van Umm Ayman Sufian. Ze probeerden ook haar huis in brand te steken, maar dat werd verhinderd door plaatselijke comité van wachters, dat na recente andere brandstichtingen door kolonisten was opgericht. Brandweerlieden slaagden er intussen in de brand in de boomgaard te blussen voordat andere huizen van het dorp werden bereikt.
In het belendende dorp Al-Huwwara werd eveneens brand gesticht. De vlammen laaiden op op tientallen  dunams landbouwgrond.
Honderden Israelische kolonisten pleegden intussen vanaf donderdagavond tientallen aanvallen op Palestijnen verspreid over de hele Westoever. Het dorp Huwwara zelf kreeg volgens de berichten bezoek van 200 kolonisten die onder begeleiding van het leger het dorp op stelten kwamen  zetten terwijl Palestijnen de luidsprekers van een moskee gebruikten om de bevolking op te roepen om de aanval te weerstaan. In het dorp Beit Furik gebeurde iets soortgelijks. 
Het liaison bureau van de PA meldde dat vrijdag grote groepen kolonisten samendromden bij kruispunten in de noordelijke Westoever om er Palestijnse auto's met stenen te bekogelen (de minimumstraffen daarvoor zijn pas verhoogd tot vier jaar, maar dat geldt natuurlijk alleen voor Palestijnen die stenen gooien, AbuP.). Tenminste 15 auto's werden beschadigd, waaronder een ambulance.
Ook elders werden meerdere aanvallen op huizen en auto's van Palestijnen gemeld. In het dorp Beitillu, bij Ramallah, werd een auto verbrand en sprayden de aanvallers de tekst "Wreek Henkin" op een nabijgelegen muur. 

6 opmerkingen:

Anoniem zei

Natuurlijk is het actie en reactie en ga maar zo door. Ik kan alleen maar aan alle slachtoffers denken, niet aan partijen, niet in gevallen maar aan pijn en verdriet.
gr. Jose

Anoniem zei

Graag een bron van het in de titel genoemde prijzen. De actie begrijpelijk verklaren is nog niet prijzen. Er wordt via de al aqsa moskee op een escalatie aangestuurd door israel, daardoor zijn israelische bronnen van deze bewering bij voorbaat onbetrouwbaar. De acties van de kolonisten zou daarin ook een bewuste stap kunnen zijn in de hoop op een gewelddadige palestijnse actie waarna de west bank als verdediging gezuiverd kan worden.

Abu Pessoptimist zei

Anonime,
Ik ben blij dat u mij even uitlegt wat ik op mijn blog moet schrijven. Zelf was ik daar nog niet op gekomen. Als u uw naam had genoemd had uw kritiek misschien zelfs indruk gemaakt. En als u er blijk van had gegeven gelezen te hebben wat ik over de situatie bj de Aqsa-moskee heb geschreven wellicht nog meer. De bron was natuurlijk Ma'an News, zoals ik ook doormiddel van een zogenoemde link (ik hoop dat uw weet wat dat is) in de tekst, zoals ik dat altijd doe, heb aangegeven. Tot twee keer toe zelfs.

Unknown zei

Weer komt het op het Nederlands journaal, zoals gisteren, als het om Israëliërs gaat. In dit geval kolonisten. Het Nederlands journaal zwijgt al weken in alle toonaarden als er Palestijnen op grote schaal worden gemolesteerd. Hetzij door kolonisten als door Israëlische militairen. Is deze selectieve berichtgeving van de NOS toeval of zit er een regie achter. Zijn er instanties die kwesties als deze censureren.

Anoniem zei

Boudewijn, de NOS 'zit' ook op Facebook. Veel mensen kijken er op. Als men nu eens,iedere keer als er weer onlusten hebben plaatsgevonden, er iets van op hun Facebook zetten, zoals deze weblog bv, worden toch een groot aantal mensen geïnformeerd. Hopelijk worden toch weer een aantal mensen wakker geschud.

Corrie

Unknown zei

Anoniem of wie u ook bent,
Ik heb niets met Facebook en dit is ook niet aan de orde. Waar het om gaat is dat de NOS zich telkenmale in de Palestijns-Israëlische schuldig maakt aan selectieve en partijdige berichtgeving en dit altijd ten voordele van Israël en dat vind ik uiterst dubieus en verwerpelijk.
Boudewijn

Hamas en Fatah sluiten met 12 andere fracties een akkoord over een interim-regering

 Veertien Palestijnse groeperingen hebben in Beijing een akkoord gesloten dat mikt op het vestigen van een gezamenlijke regering die na aflo...