zaterdag 24 oktober 2015

Vrijdag: gewonde Palestijn in Gaza overlijdt, bijna 300 gewonden op de Westoever


Een Palestijn in Gaza is vrijdag overleden de gevolgen van verwondingen die hij opliep toen Israelische troepen vorige week het vuur openden op een demonstratie van Palestijnen bij het grenshek. Ashraf al-Qidra, de woordvoerder van het ministerie van Gezondheid in Gaza, zei dat het ging om Yahya Karira (20 jaar) uit de wijk al-Tuffah. Karira is de 16e Palestijn die sinds het begin van de maand in de Gaza-strook door Israel is gedood. Veertien mensen stierven door kogels; twee, een zwangere moeder en haar tweejarige dochtertje, werden gedood in een  Israelische luchtaanval.
Vijf Israeli's zijn vrijdagmiddag gewond geraakt toen hun auto bij de nederzetting Beit El werd geraakt door een molotovcocktail. Onder de gewonden was een vierjarig meisje dat brandwonden opliep op 35% van haar lichaam. De vier anderen raakten licht gewond. 
Daar tegenover stond dat vrijdag 290 Palestijnen gewond raakten bij diverse botsingen op de Westoever, nadat Palestijnse politieke partijen hadden opgeroepen tot een ''Dag van woede''.
De Palestijnse Rode Halve Maan meldde dat 43 van de gewonden waren getroffen door scherpe munitie en 44 van hen met ''rubberkogels'', oftewel stalen kogels met een rubberovertreksel. De rest van de 290 had te kampen met ademhalingsproblemen door traangas.
Er was vrijdag een steek-incident. Een Palestijnse jongen an 16 viel een soldaat aan met een mes bij een nederzetting van het Etzion blok. De soldaat, een Bedoeïen, raakte gewond. De Palestijnse jongen werd neergeschoten en raakte eveneens gewond. De jongen, Musab Muhammad Ghneimat, kwam uit de Surif in de provincie Hebron. De burgemeester van Surif zei dat het incident plaatsvond toen soldaten de boeren van Surif verhinderden naar hun land te gaan, dat lag in de buurt van een nederzetting.
Op diverse media, waaronder de krant Haaretz, circuleerde vrijdag een video waarop te zien was hoe een kolonist van de nederzetting Yitzhar bij Nablus rabbijn Arik Ascherman van ''Rabbis for Human Rights'' aftuigde en probeerde te steken met een mes. De rabbijn was in de buurt van de nederzetting om Palestijnen te helpen beschermen bij het oogsten van hun olijven toen zij werden verrast door de kolonist die bezig was een deel van de oogst te stelen.
De mensenrechtenorganisatie Addameer meldde donderdag dat Israel in oktober minimaal 876 Palestijnen heeft opgepakt.Volgens Addameer ligt het totaal aantal Palestijnen in Israelische gevangenissen nu rond de 6,200. Ruim 500 mensen werden opgepakt op de Westoever, 213 in Oost-Jeruzalem en 152 in Israel binnen de groene lijn. Meer dan 130 van de arrestanten waren kinderen, aldus Addameer.

Geen opmerkingen:

Uitspraak Internationaal Gerechtshof maakt gehakt van de de Israelische bezetting

Het Internationaal Gerechtshof (Foto Ben Bender/Wikimedia Commons Het Internationaal Gerechtshof (ICJ)  heeft vrijdag een uitspraak gedaan o...