donderdag 15 oktober 2015

Woensdag: twee ''aanvallen met messen'' en drie dode Palestijnen


President Mahmoud Abbas hield woensdagavond een tv-toespraak waarin hij niets nieuws vertelde. Israelische politici buitelden echter over hem heen omdat hij zei dat Israel een13-jarige jongen, Ahmed Manasra, die in de Jeruzalemse nederzetting Pisgat Zeëv werd neergeschoten, had ''geëxecuteerd''. Onder meer het bureau van Netanyahu weer erop dat de jongen, die een 13-jarige Israelische jongen op een fiets zou hebben gestoken en ernstig verwond, in het Hadassah-ziekenhuis ligt en nog leeft. 

Israelische politiemannen hebben woensdag weer twee Palestijnen doodgeschoten die betrokken zouden zijn geweest bij aanvallen met messen. Eén van de twee was de 23-jarige Ahmad Shaaban uit Ras al-Amud in Jeruzalem. Hij viel een 70-jarige vrouw aan op het centrale busstation in Jeruzalem. De vrouw werd matig tot ernstig gewond. Shaaban werd ter plekke doodgeschoten, volgesn de site YNet toen hij op de bus wilde stappen. Shabaan was zeven maanden geleden vrijgekomen uit een Israelische gevangenis. Amjad Abu Asab, het hoofd van het Palestijnse Comité voor de gevangenen in Jeruzalem zei dat hij in april 2012 was opgepakt na een confrontatie met kolonisten. Hij had drie jaar vast gezeten.
Eerder woensdag werd de 20-jarige Basil Bassam Ragheb Sidr doodgeschoten bij de Damascus Poort in Oost-Jeruzalem. Sidr werd benaderd door politiemannen die hem om zijn identiteitskaart vroegen. Hij zou toen iets uit zijn zak hebben gepakt en de trappen bij de poort zijn afgevlucht. De politiemannen riepen daarop ''Terrorist, terrorist'' en openden het vuur. Een video van MSNBC news legde het vast. Daarop was te zien dat hij een mobiele telefoon in zijn hand had, en iets dat mogelijk een mes was. Getuigen zeiden dat Sidr door 14 kogels werd geraakt en dat de politie hem vervolgens op straat liet doodbloeden. Haaretz meldt dat ook twee omstanders gewond raakten toen Sidr werd neergemaaid.
De jongste twee doden brengen het aantal Palestijnen dat sinds 1 oktober door Israelische kogels is gedood op 32.In dezelfde tijd werden zeven Israeli's gedood.
Donderdagochtend overleed overigens nog een 33ste Palestijn. De 47-jarige Riyad Ibrahim Dar Youssef uit het dorp al-Janiya ten westen van Ramallah overleed aan een hartaanval. Die kwam nadat hij door het leger was aangevallen en in elkaar geslagen toen hij met familieleden terug kwam van het oogsten van olijven, zo deelde zijn familie mee. De familieleden vertelden het Palestijnse Medische Centrum in Ramallah dat hij bij de aanval gewond raakte en dat zijn toestand in de loop van de nacht ernstig was verslechterd.
David Amos
 De Britse krant The Independent publiceerde deze foto van een 66-jarige Britse volunteer, David Amos, die door een steen werd getroffen in de buurt van Burin, een plaats bij Nablus. Hij was één  van vier mensen die door gewapende kolonisten werd belaagd.

Vier mensen, onder wie een Britse vrijwilliger, werden woensdag bij de plaats Burin aangevallen door kolonisten van de nederzetting Yitzhar, zo meldde Ghassan Daghlas, de man die voor de Palestijnse Autoriteit de gebeurtenissen in de nederzettingen in het noorden van de Westoever bijhoudt. Twee van hen, onder wie de Brit, David Amos, moesten naar een ziekenhuis in Nablus. De kolonisten zetten ook een deel van het land van Burin in brand. De Britse krant The Indipendent die het incident ook meldde, publiceerde ook nog een video waarin te zien is dat kolonisten de ruiten ingooien van een auto van een Palestijn. 

Geen opmerkingen:

VN-commissie: Israel leverde geen bewijs dat UNRWA-personeel deelnam aan aanval

Bij de Columbia universiteit in New York vond een protest plaats -zie onder (Foto van X)                       Israel heeft geen enkel bewi...