dinsdag 6 oktober 2015

Opnieuw zeker 129 gewonden in Oost-Jeruzalem en op de Westoever

De menigte bij de begrafenis van de 13-jarige Abd ar-Rahman al-Obeidallah in Bethlehem. Vlaggen an verschillende Palestijnse organisaties die worden meegedragen getuigen van een gevoel van saamhorigheid. (Foto Ma'an)

Updated. Bij protesten en onlusten op verschillende plaatsen in Oost-Jeruzalem en op de Westoever zijn dinsdag opnieuw veel Palestijnse gewonden gevallen. Volgens de laatste cijfers van de Rode Halve Maan waren dat er tenminste 129 sinds maandagavond. Eerder was een getal van 90 gewonden genoemd. Een flink aantal daarvan is gewond door scherpe munitie en tenminste zes mensen verkeren in levensgevaar.
Dinsdag werd ook - voor het eerst op grote schaal - gedemonstreerd in Israel zelf. In Jaffa, de Arabische stad die een geheel vormt met Tel Aviv, ging een grote menigte de straat op om te protesteren tegen de situatie rond de Aqsa-moskee en op de Westoever. Drie agenten werden gewond bij botsingen, waarbij met stenen werd gegooid. Andere botsingen waren er in de wijken Jabal al-Mukkaber en Abu Tor in Jeruzalem, nadat daar twee huizen waren opgeblazen en één met cement was dichtgegooid. Botsingen waren er eveneens in Hebron en het Aroub kamp.
De meeste gewonden - namelijk 25 - vielen bij het Qalandiyya checkpoint, waar een mars vanuit het Qalandiyya kamp op een grote politie- en legermacht stuitte. Vijf mensen werden getroffen door scherpe munitie en 10 door rubberkogels, meldt het persbureau Ma'an. Een 17-jarige jongen moest worden geopereerd aan een kogel die via de buik in zijn ruggengraat was beland, en een vrouw liep een gevaarlijke schotwond op in de nek. Ook raakte een Israelische politieman gewond door een steen. Nog een botsing vond plaats bij de nederzetting Beit-El.Ook daar vielen veel gewonden.
In Bethlehem trok de begrafenis van de 13-jarige Abd ar-Rahman Obeidallah, die een dag eerder op weg naar school door het leger was doodgeschoten, een menigte van ruim duizend mensen. Ook hier vonden botsingen plaats. Twee Palestijnen liepen schotwonden met ''rubberkogels'' op aan het hoofd en een andere in een been. Alledrie moesten met spoed worden geopereerd.Zeven anderen werden eveneens door rubberkogels getroffen en tientallen raakten bedwelmd door een overdosis traangas.
Demonstratie in Jaffa (Foto Arab48).

In Beit Hanina in Jeruzalem werd intussen 's morgens de rouw-tent van de familie Alloun, voor de 19-jarige Fadi Alloun die zondagmorgen vroeg door de politie tijdens de vlucht werd neergeknald, door politietroepen overhoop gehaald. De rouwende menigte werd verjaagd met stun-granaten en gesprayed met pepper-spray. Een vlag van Fatah werd van de tent gehaald en in beslag genomen. Volgens de Israelische lezing werd Fadi doodgeschoten nadat hij een Israelische jongere van 15 met een mes had verwond. Volgens zijn familie - en zichtbaar op video's - werd hij echter doodgeschoten toen hij op de vlucht was voor een menigte religieuze nationalisten en om bescherming vroeg van de politie. Fadi kon nog niet worden begraven. Isarel weigert zijn lichaam vrij te geven. Aan de familie waren garanties gevraagd dat er niet meer dan 70 mensen op zijn begrafenis zouden komen, en daarvoor moesten zij dan een garantiesom van 20.000 shekel (ongeveer 4.000 euro) storten. Op het laatste moment kregen zij het lichaam echter toch niet, omdat er onlusten waren uitgebroken in het gebied waar de stoet langs zou komen.
Haartez meldt dat de Israelische politie een aantal speciale eenheden op de been heeft, waaronder een anti-terrorisme eenheid, een undercover eenheid en een speciale commando-eenheid, de Lahav 433 eenheid. In Jeruzalem zijn 2.000 man extra politie opgeroepen. Politie en de veiligheidsdienst Shin Bet hebben twee gezamenlijke bureaus opgezet in Jeruzalem, één voor ondervragingen en de ander een inlichtingenbureau, om de samenwerking te bevorderen bij het tegengaan van de demonstraties. In de afgelopen drie weken hebben de diverse diensten meer dan 240 aanhoudingen verricht van mensen die met steneen, of molotovcocktails hebben gegooid, aldus Haaretz.

Geen opmerkingen:

VN-commissie: Israel leverde geen bewijs dat UNRWA-personeel deelnam aan aanval

Bij de Columbia universiteit in New York vond een protest plaats -zie onder (Foto van X)                       Israel heeft geen enkel bewi...