vrijdag 16 oktober 2015

Vrijdag: vijf dode Palestijnen, één ''aanslag met mes'', brandstichting in Josef's tombe.


Een crew van de tv-zender Al-Quds maakte een opname van het incident in Kiryat Arba waarbij een Palestijn, verkleed als iemand van de pers,een soldaat zou hebben aangevallen en werd doodgeschoten.

Vijf Palestijnen zijn deze vrijdag gedood, en tenminste 150 gewond door Israelische militairen afgeschoten scherpe munitie en ''rubberkogel'' in de bezette gebieden. Dat heeft het Palestijnse ministerie van Gezondheid bekendgemaakt.
In Nablus werd de 19-jarige Ihab Jihad Hanani, tijdens onlusten doodgeschoten. Tijdens demonstraties in de Gaza-strook werden Yahiya Abd al-Qader Farhat (24) en Mahmoud Hatim Hmeid (22)gedood , terwijl daar Shawiq Jamal Jabr (37) overleed aan verwondingen die hij opliep toen Israelishe troepen vorige week het vuur openden. Bij Hebron, in de nederzetting Kiryat Arba, tenslotte, werd de 26-jarige Eyad Khalil Awawdeh doodgeschoten nadat hij een Israelische soldaat zou hebben aangevallen. Hij deed dat onder de dekmantel dat hij een lid van de pers zou zijn, met een camera in de hand, en gekleed in een geel vest met het duidelijke opschrift ''press''. Verschillende soldaten opende het vuur op hem nadat hij de soldaat zou hebben gestoken. De soldaat raakte lichtgewond.
Het officiële Palestijnse persbureau WAFA had juist gisteren een lijst van 33 namen gepubliceerd van Palestijnen die sinds 1 oktober door Israelisch vuur zijn gedood, plus één die volgens de PA door medische verwaarlozing stierf in de gevangenis. De vijf nieuwe doden brengen het totaal aantal Palestijnse doden van de afgelopen twee weken op 39. Het merendeel van de doden viel gedurende demonstraties, en volgens de krant Haaretz waren 13 van de doden ''terroristen''. (Maar wie van hen werkelijk ''terrorist'' (= aanvaller op een Joodse Israeli) waren is een vraag die wat mij, AbuP., betreft, niet zonder meer is te beantwoorden).  Volgens de cijfers die WAFA publiceerde vielen er in 14 dagen tenminste 1.400 gewonden. Dat aantal is nu opgelopen tot 1.550. Deze vrijdag vielen er tenminste 12 gewonden in Bethlehem, waarvan drie door scherpe munitie werden geraakt in de benen, vijf wonden door rubberkogels opliepen en vier ernstige ademhalingsproblemen kregen door traangas. In El Bireh bij Ramallah vielen 15 gewonden, van wie vijf met scherpe munitie de bene werden geschoten, vier gewond werden door rubberkogels en de rest door traangas. Aanleiding tot de rellen was een protestmars die door de Israelische troepen werd bestookt. Een groep van honderden studenten die vanaf heuvels in de nabijheid toekeken bij de mars, werden eveneens aangevallen.
In Budrus vielen ook gewonden. In Silwad brak een vuurgevecht uit tussen Palestijnen en Israeli's die het dorp wilden binnenvallen. De Israeli's trokken zich daarop terug. Eerder op de dag waren er ook onlusten in Silwad, waarbij gewonden vielen.
Israel beperkte vrijdag opnieuw de toegang tot de Aqsa-moskee. Alleen mannen boven de 40 werden toegelaten tot het gebed.
Eerder vrijdag werd door Palestijnen met molotovcocktails brand gesticht in de ''Tombe van Josef'' bij Nablus. De plek, die pal naast het Balata-vluchtelingenkamp ligt (in ''Area A van het Westoever waar de Palestijnse Autoriteit het eigenlijk voor het zeggen zou moeten hebben),  is een bedevaartsoord voor vrome Joden, die er vaak onder zware bewaking van het leger in het holst van de nacht met busladingen tegelijk neerstrijken. Wat - tot grote ergernis van de Palestijnen - met zich meebrengt dat wegen worden afgesloten en Palestijns verkeer onmogelijk wordt gemaakt.

3 opmerkingen:

Unknown zei

Het is een en al horror. Het is net of je naar de film Apocalyps Now kijkt. Hierin komt ene colonel Kurz ( Marlon Brando) voor en deze roept dan op zijn sterven horror, horror.....It's all horror..!

J Goedé zei

'Zou hebben'
http://nypost.com/2015/10/16/palestinian-with-press-logo-on-shirt-stabs-israeli-soldier/

Abu Pessoptimist zei

J.Goedé,
Misschien viel hij aan, misschien werd hij aangevallen door de soldaat, misschien had hij een mes, misschien had hij geen mes. Misschien werd de soldaat wel gewond door ''vriendelijke vuur,''zoals een paar dagen geleden gebeurde bij de Damascus Poort. Er zijn diverse Palestijnen gedood omdat ze met een mes zouden hebben aangevallen zonder dat ze een mes bij zich hadden, en er zijn aanvallen geweest van Palestijnen waarbij Israeli's met een mes werden gedood. In geen enkel geval - en al helemaal niet als de ''dader'' ter plekke wordt geëxecuteerd - voert Israel een onderzoek uit. En zolang dat niet gebeurt houdt ik het ''zou hebben'' en op ''aanvaller''.

Honger wordt acuut, maar de VS houden voor de derde keer een bestand in Gaza tegen

Met moeite is nog een vrachtauto te onderscheiden. (Foto Arab48) De VS hebben een zware verantwoordelijkheid op zich geladen door dinsdag vo...