donderdag 8 oktober 2015

Deze donderdag op de Westoever: een dode en meer dan 80 gewonden


Speiale Israelische eenheden patrouilleren in de wijk Jabal Mukabber in Jeruzalem. (Foto AFP).

Een Palestijn van 20 is donderdag doodgeschoten in het Shu'afat kamp bij Jeruzalem tijdens een inval van het leger. Wissam Faraj werd in de hartstreek geraakt met een dum dum kogel, volgens medische kringen, en stierf ter plekke. Dat gebeurde tijdens botsingen die uitbraken toen legereenheden begeleid door helikopters het kamp binnenvielen en het huis binnendrongen van Subhi Abu Khalifa, die eerder op de dag een yeshiva-student aanviel met een mes in de wijk Sheikh Jarrah in Jeruzalem. Khalifa zelf werd daarbij gearresteerd. De student raakte ernstig gewond. Bij de inval in het Shu'afat kamp werden nog zes andere personen door scherpe munitie gewond, terwijl er 35 gewonden vielen door ''rubberkogels'', met rubber overtrokken stalen cylinders.

Bij drie andere aanvallen met messen deze donderdag werden in Tel Aviv vier mensen, in de nederzetting Kiryat Arba een kolonist en in Afula in centraal Israel een soldaat gewond. De aanvaller in Tel Aviv, een jongen uit Jenin op de Westoever, die een schroevendraaier gebruikte, werd doodgeschoten. De andere aanvallers werden gearresteerd.
In totaal werden donderdag, de zevende dag van de onlusten, meer dan 80 Palestijnen getroffen door scherpe munitie of ''rubberkogels''. Behalve de zeven die in Shu'afat door scherpe munitie werden getroffen en van wie er dus een overleed, werden 11 anderen door scherpe munitie geraakt in het district Bethlehem. Drie mensen liepen daar verwondingen op door rubberkogels.
In de buurt van Ramallah en El-Bireh, bij de nederzetting Beit El,raakten 39 Palestijnen gewond, terwijl ook een aantal Israelische militairen werd getroffen door stenen. In dit gebied liepen negen Palestijnen wonden van scherpe munitie op, 30 van rubberkogels en waren er vijf gewonden door een overdosis traangas. Eén van de gewonden zou in levensgevaar verkeren. Onder de gewonden waren ook twee Palestijnse foto-journalisten, Atef al-Safadi en Ahmad Zaki Abu Zuweid.
Ook Palestijnen in Israel zelf gingen donderdagavond weer de straat op. Met name was er een grote demonstratie in Nazareth. (Foto Arab48). 

Geen opmerkingen:

Honger wordt acuut, maar de VS houden voor de derde keer een bestand in Gaza tegen

Met moeite is nog een vrachtauto te onderscheiden. (Foto Arab48) De VS hebben een zware verantwoordelijkheid op zich geladen door dinsdag vo...