zaterdag 10 oktober 2015

Politie schiet in Jeruzalem weer Palestijnse jongen dood, 17e dode Palestijn sinds 1 oktober

Ma'an News.

Updated. De Israelische politie heeft zaterdagochtend in Jeruzalem weer een jonge Palestijn doodgeschoten. Dat gebeurde nadat hij in de wijk Musrara dicht bij de Damascus Poort twee Joodse Israeli's van 62 en 65 , kolonisten volgen Ma'an News, licht had verwond met een mes. De site YNet meldt dat de jongen 16 jaar was. Ma'an News meldde later dat hij Ishaq Badran heette en afkomstig was uit Kafr Aqab. Hij was de tiende Palestijn die werd gedood in de afgelopen 24 uur.
In totaal zijn er nu sinds 1 oktober 17 Palestijnen gedood en vier Israeli's, van wie twee kolonisten. Het aantal tijdens demonstraties en botsingen gewonde Palestijnen is minimaal 1.000 volgens het Palestijnse ministerie van Gezondheid. Sinds vrijdagmorgen werden tien mensen gedood. In Hebron werd de 19-jarige Muhammad al-Jaabari gedood, nadat hij volgens Israel een lid van de grenspolitie had aangevallen met een mes. In Gaza overleed een zevende Palestijn aan zijn verwondingen, de 22-jarige Jihad al-Obeidat, nadat Israelische militairen daar vrijdag het vuur hadden geopend op twee demonstraties bij het grenshek. En eerder zaterdagochtend overleed de 20-jarige Ahmed Jamal Salah, die vrijdagavond was neergeschoten tijdens botsingen met het leger in Shu'afat, en die de troepen vervolgens lang bloedend lieten liggen voordat er hulp werd geboden.
Amnesty International beschuldigde Israel en vrijdag "mogelijk buitengerechtelijke executies'' uit te voeren jegens Palestijnen en op een massale manier "excessieve middelen'' in te zetten, waaronder het "veelvuldig gebruik van scherpe munitie tegen mensen die geen rechtstreeks dreiging vormen''. Amnesty verwees naar recente video-opnames van van aanvallen verdachte personen die door de Israeli's waren doodgeschoten "terwijl zij vrijwel geen dreiging opleverden''. Met name verwees Amnesty naar de opname van de 19-jarige Fadi Alloun, die zaterdag werd doodgeschoten in Jeruzalem, nadat hij iemand zou hebben gestoken, maar die op het moment waarop hij werd neergeschoten op de vlucht was voor een stel Joodse jongeren. Amnesty vroeg andere landen tussenbeide te komen. Overigens veroordeelde Amnesty ook het geweld van Palestijnse kant.
Politici van de (Arabische) Verenigde Lijst hebben zich intussen woedend uitgelaten over de manier waarop vrijdag een vrouw in Afula door een groot aantal agenten werd neergeschoten, iets wat eveneens op video is vastgelegd en de sociale media is overgegaan. Basil Ghattas, parlementslid van de Verenigde Lijst, zei dat er geen aanwijzingen waren dat ze wilde aanvallen en dat "de politie en de media executies in koelen bloede van Arabische burgers aanmoedigen''. Zijn collega Yousef Jabareen (ook Verenigde Lijst) zei dat de video enorme woede heeft veroorzaakt in de Arabische gemeenschap. Hij eiste dat de betrokken politiemannen worden ontslagen. "Het is zonneklaar dat de vrouw op geen enkele manier een bedreiging was die rechtvaardigde dat ze werd neergeschoten,'' aldus Jabareen. Jabareen verwees naar de manier waarop de regering de mensen ophitst tegen Arabieren en zei: "We kunnen de politie niet deze politiek van het plegen van moorden laten voorzetten.''
De plaatselijke politiechef zei echter dat de politiemannen ''professioneel'' hadden gehandeld. Haaretz meldt dat de vrouw de 30-jarige Bassaraa Zeidan Taufik Abad was, een moeder van drie kinderen, dochter van een bekende imam in Nazareth en een student scheikunde aan de Technische Universiteit van Haifa, het Technion.

Geen opmerkingen:

VN-commissie: Israel leverde geen bewijs dat UNRWA-personeel deelnam aan aanval

Bij de Columbia universiteit in New York vond een protest plaats -zie onder (Foto van X)                       Israel heeft geen enkel bewi...