woensdag 21 oktober 2015

Woensdag op de Westoever: twee Palestijnen gedood, vijf Israeli's gewond

 De dode Muataz al-Qassam (Foto via Twitter)

Updated. Een jonge Israelische vrouwelijke soldaat van wie de naam niet bekend is gemaakt is woensdag ernstig gewond geraakt bij een aanval met een mes bij de nederzetting Adam ten zuiden van Ramallah. Een soldaat schoot de aanvaller dood, terwijl een metgezel van hem gevangen werd genomen.
Het Palestijnse persbureau Ma'an meldde later dat de naam van de dode Palestijnse jongen Muataz Atallah al-Qassam was. Hij was 22 en kwam uit Al-Eizariyya ten oosten van Jeruzalem.

In Hebron viel een tweede dode: daar overleed woensdag de 54-jarige Hashem al-'Azza. Artsen van het regeringsziekenhuis in Hebron meldden dat de doodsoorzaak verstikking was door een grote dosis traangas.
In de avond overreed een Palestijn in de buurt van het Etzion-nederzettingenblok vier Israeli's (volgens de krant Haaretz soldaten). De vier raakten gewond. De bestuurder van de auto werd neergeschoten ook hij raakte gewond.
In de ochtend hadden Israelische soldaten bij de nederzetting Yitzhar in de buurt van Nablus het vuur geopend op het 15-jarige meisje Istabraq Ahmed Noor. Zij zou - gewapend met een mes - de nederzetting hebben willen binnendringen. e werd gewond aan haar hand en vervolgens 300 meter van de nederzetting opgepakt. Ghassan Daghlas, de man die voor de Palestijnse Autoriteit de activiteiten in de nederzettingen volgt, vertelde het persbureau Ma'an dat het meisje volgens getuigen 10 meter van het hek van de nederzetting verwijderd was toen er op haar werd geschoten. Israel sloot de plaatsen Madama (waar het meisje vandaan kwam) en Burin na haar arrestatie af van de buitenwereld.
Haaretz meldde dat even buiten de nederzetting Ofra een politieman lichtgewond raakte door wat waarschijnlijk een ''ram-aanslag'' was , een aanslag met een auto. De chauffeur van de auto rende na de botsing weg. Hij verdween in de Palestijnse plaats Silwad.
Ander nieuws is dat Israelische militairen een nieuw checkpoint opzetten in Jeruzalem, dat nu de toegang tot de Arabische wijken at-Tur en Wadi al-Joz zwaar bemoeilijkt, nadat eerder de wijk Issawiya al was afgesloten.
Israel verrichte in de nacht van dinsdag op woensdag 47 arrestaties op de Westoever, waarvan alleen al 21 in het district Hebron.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik lees "weer"twee dode palestijnen, maar waarom niet "weer aanslag"

Abu Pessoptimist zei

Anoniem,
Ik pas simpelweg journalistieke principes toe die m.i. iedereen zou moeten toepassen in dit geval: wat vaststaat (doden, gewonden)is het feitelijke nieuws, wat aannames of veronderstellingen zijn behoren als zodanig te worden gepresenteerd. Ik volg dus niet de Israelische media, die steeds aanslagen vermelden en ''en passant'' meedelen dat er ook iemand is doodgeschoten. Er vinden zeker aanslagen plaats (er vallen immers Israelische doden en gewonden). Maar wat een aanslag was en wat alleen maar een paniekreactie of een moorddadige opwelling van een soldaat of kolonist, is in veel gevallen onduidelijk. We zullen het ook nooit precies te weten komen, want er komt geen rechtszaak of zelfs maar een onpartijdig onderzoek. Ik vind dat dit in de manier van verslaggeving tot uiting hoort te komen.

Elisabeth zei

Ik denk dat het inderdaad goed is om voorzichtig te zijn bij het overnemen van berichten dat er een aanslag voorafgegaan zou zijn aan het neerschieten van al deze mensen. De soldaten en politieagenten zijn zo trigger-happy dat er maar raak gemoord wordt. Gisteren is bijvoorbeeld per ongeluk een Jood doodgeschoten waarvan ook al geacht werd dat hij een aanslag wilde plegen. Was hij een Palestijn geweest dan was er ongetwijfeld gauw een mes naast zijn lichaam 'gevonden'.

André Meijerink zei

Beste Elisabeth,
Ik ben het helemaal met u eens dat het wijs is voorzichtig te zijn met (het overnemen) van berichtgeving. Ik vind uw opmerking helemaal terecht. Alleen past u naar mijn mening niet dezelfde voorzichtigheid toe als u vervolgens zegt dat "de soldaten en politieagenten zijn zo trigger-happy dat er maar raak gemoord wordt" en "was hij een Palestijn geweest dan was er ongetwijfeld gauw een mes naast zijn lichaam 'gevonden'."

Vr.groet,
André

VN-commissie: Israel leverde geen bewijs dat UNRWA-personeel deelnam aan aanval

Bij de Columbia universiteit in New York vond een protest plaats -zie onder (Foto van X)                       Israel heeft geen enkel bewi...