zondag 18 oktober 2015

Soldaat en asielzoeker gedood op busstation in Zuid-Israel en 11 mensen gewond


Betonnen slabbben worden afgeladen bij de ingang van de wijk Jabal al-Mukabber in Jeruzalem om die te laten verdwijnen achter een hoge e betonnen Muur - zie hieronder. (Foto Ma'an)

Updated. Een Israelische soldaat is zondagavond doodgeschoten op het centrale busstation van de stad Beer Sheva in Zuid Israel, door een man met een mes en een pistool.  Elf mensen werden gewond van wie vijf ernstig. De aanvaller, de 21-jarige Bedoeïen Mohand al-Oukbi uit Hura in Israel wiens moeder afkomstig was uit Gaza, werd doodgeschoten buiten het busstation, toen hij wilde vluchten. Ook een Eritrese asielzoeker, de 29-jarige Haftom Zarhum, raakte zeer ernstig gewond Hij werd neergeschoten door veiligheidsmensen die hem aanzagen voor de ''terrorist'' en getrapt, bespuugd, geslagen en met muebilair bekogeld door het publiek. Hij overleed een dag later. .
Oukbi, de aanvaller, wilde eerst een vrouw steken, volgens de site YNet, maar die sprayde hem met pepperspray. Daarna schoot hij een soldaat dood, de 19-jarige Omri Levi, en pakte diens M-16 geweer, waarmee hij anderen beschoot en 11 mensen verwondde. Onder de gewonden waren verscheidene beveiligers van het busstation. De aanvaller werd uiteindelijk buiten het busstation doodgeschoten. Het is onduidelijk hoe hij het station binnen kon komen, terwijl alle ingangen worden bewaakt.
Israel is zondag begonnen met het afsluiten van de Palestijnse buurt Jabal al-Mukabber in Jeruzalem van de nederzetting ernaast, Oost-Talpiot, (ook wel Armon HaNetziv genoemd). In weerwil van uitspraken van premier Netanyahu uit voorbije tijden - het laatst in mei 2014 - dat Jeruzalem ''nooit meer zal worden gedeeld'', laadden arbeiders grote betonnen slabben van vrachtauto's en begonnen zij een Muur op te richten, zoals die intussen maar al te bekend is van de foto's, elders in Jeruzalem en op de Westoever. Jabal al-Mukabber was overigens - zoals op de foto hierboven is te zien - al geruime tijd door betonnen barricades op de wegen van de buitenwereld afgesloten.
Tijdens onlusten dei met de afsluiting gepaard gingen overleed zondag de 65 jarige Huda Muhammad Darwish. De vrouw kreeg het benauwd door traangas. Toen haar familie haar in de auto naar een ziekenhuis wilde brengen, werden ze zolang bij een checkpoint opgehouden, dat de vrouw was overleden voor zij daar aankwam.   
Zondag waren weer op verschillende plaatsen op de Westoever en in Gaza botsingen tussen Palestijnen en het Israelische leger. In de plaats Al-Tuqu werd een jongen met scherp in zijn buik geschoten. In Gaza, in het Bureij -kamp werden drie mensen gewond door scherpe munitie. De dorpen Wad al-Haseen and Wad al-Nasara, vlakbij de nederzetting Kiryat Araba (naast Hebron) kregen bezoek van zo'n 200 kolonisten,  meldde Ma'an News. De kolonisten gooiden met stenen en molotovcocktails naar Palestijnse huizen en mensen. Drie mensen raakten  gewond, van wie twee kinderen. Een van hen, een jongen van 17, werd aan de borst getroffen door een molotovcocktail. Israelische militairen die met de kolonisten meekwamen verwondden later nog één man met scherpe munitie. Beginnende branden in de huizen konden worden geblust.
In de VN-Veiligheidsraad werkt Israel intussen samen met de Amerikanen,meldt Haaretz, om een ontwerpresolutie van Frankrijk te torpederen waarin gevraagd wordt om internationaal toezicht in te stellen op de Tempelberg/Haram al-Sharif in Jeruzalem. Premier Netanyahu zei dat Irael de resolutie verwerpt, onder meer ook omdat er geen melding in wordt gemaakt van Palestijn ophitsing en oproepen tot geweld. ''Israel is niet het probleem, '' zei hij tijdens de wekelijkse kabinetsvergadering, ''Israel is de oplossing. Wij handhaven de status quo. We zijn de enigen die dat doen en we zullen ermee doorgaan op een verantwoordelijke en serieuze manier. Er is geen verandering geweest in de status quo, afgezien een poging van sommige mensen - die was georganiseerd door een islamitische groep in Israel en door extremistische elementen - om explosieven in moskeeën te plaatsen en Joden vanuit de moskeeën aan te vallen.''

Geen opmerkingen:

Israel opent het vuur op wachtenden op voedsel: ruim 100 doden en 726 gewonden

                                                                      Foto van X Het Israelische leger heeft donderdagmorgen een nieuw en ni...