dinsdag 6 oktober 2015

Israel rolt ''cel van Hamas'' op die de aanslag op het kolonistenpaar zou hebben gepleegd


De Israëlische binnenlandse veiligheidsdienst Shin Bet heeft maandagavond bekend gemaakt dat zij een  uit vijf personen bestaande ''cel'' van Hamas heeft opgerold die verantwoordelijk was voor het doodschieten, donderdagavond, van het kolonisten-echtpaar Henkin tussen de nederzettingen Elon Moreh en Itamar bij Nablus. De vijf zijn allemaal inwoners van de stad Nablus.  
 De arrestaties werden uitgevoerd door eenheden van de Shin, de Duvdevan eenheid van het leger (een elite-eenheid die vaak undercover optreedt, als Arabieren verkleed) en de anti-terreur-eenheid van de politie.  Ook enkele anderen zijn opgepakt die de vijf zouden hebben geholpen.  
Volgens de Shin Bet hebben de vijf mannen hun aandeel in de aanslag bekend. Dat betekent vrij zeker dat ze tijdens hun ondervraging zijn gemarteld. ''Gematigd martelen'' is toegestaan in Israel in overeenstemming met een uitspraak van het Israelische hooggerechtshof.  De vijf zouden ook eerdere schietpartijen op hun geweten hebben, maar daarbij vielen geen slachtoffers.

De vijf zouden het terrein van tevoren hebben verkend. De auto van het kolonisten-echtpaar werd op een afgesproken plek tot stoppen gedwongen en vervolgens werden de man en de vrouw van korte afstand doodgeschoten. Daarbij ging iets mis: een van de aanvallers werd door een collega die aan de andere kant van de auto stond in de hand geraakt. Hij liet zijn wapen vallen, dat volgens de Israelische krant Haaretz later door de Shin Bet werd teruggevonden,  en werd door zijn kameraden snel naar een ziekenhuis in Nablus gebracht. Daar werd hij zaterdag door de Israeli's uit het ziekenhuis weggesleurd bij een operatie die, omdat Israelische eenheden één bewakingscamera over het hoofd zagen toen zij alle bewakingscamera's in het ziekenhuis vernielden, op video is vastgelegd (zie boven dit stukje).
De arrestatie maakt, als blijkt dat de vijf inderdaad schuldig zijn, een lachertje van de berichten in de Israelische en internationaal Joodse pers (en ook van ons eigen voorlichtingscentrum CIDI in Den Haag) dat de Abdel Qader el Husseini Brigades van Fatah, de beweging van Mahmoud Abbas, verantwoordelijk waren geweest voor de aanslag. De uiterst betrouwbare instantie Palestinian Media Watch (ik bedoel dit ironisch) van de anti-moslimfanaat Itamar Marcus wist zelfs een ''belangrijk Fatah-lid'' op te voeren dat de verantwoordelijkheid claimde. Het stond vanaf het begin aan vast dat dit onzin was. Wie de Abdel Qader al-Huseini Brigades in het Engels of Arabische googelde kreeg alleen een reactie waarin de aanlag een te verwachten reactie werd genoemd op de toegenomen spanningen van de laatste tijd, onder meer rond de Aqsa-moskee. Het is niet de erste keer dat PalWatch zoals de organisatie in de wandeling heet, onzin verkoopt.
Wat intussen opvalt aan de bekendmaking van de Shin Bet is de opmerkelijke snelheid waarmee deze arrestaties zijn verricht. Bij het zoeken naar (Joodse) daders van aanslagen op Palestijnen gaat dat gewoonlijk toch heel wat langzamer. Zo zijn de daders van de brandstichting die de familie Dawabshe (baby Ali en zijn vader en moeder) het leven kostte, nog steeds niet gepakt (of ze zitten vast onder tijdelijke, administratieve detentie, dat is niet helemaal duidelijk). Onlangs zei minister Ya'alon van Defensie dat Israel  weet wie de daders zijn, maar dat niet wil onthullen omdat anders de bronnen waaruit de Shin Bet die wetenschap heeft, bekend en dus waardeloos zouden worden.
Ook het oppakken van de daders van de verbranding van de 15-jarige Mohammed Khdeir, verleden jaar, duurde aanmerkelijk langer (de daders zijn ook nog steeds niet berecht). En weer een andere zaak: het aanhouden van de  moordenaar van de pubers Nadim Nuwara en Mohammed Abu Thaher vond pas plaats in november 2014, terwijl hij de moord pleegde in mei. En dat hij werd opgepakt kwam alleen doordat de kogel waarmee hij Nadim had doodgeschoten door diens lichaam was gegaan en door diens ouders werd gevonden in Nadims rugtas, waar hij tussen schoolschriften was blijven steken. Met veel moeite werd het openbaar ministerie overgehaald tot het doen van ballistische tests en zie: de kogel kwam uit een Israelisch wapen. Ook de dader van deze moord is nog niet berecht. En het is onduidelijk of hij ook terecht zal staan voor de oord op Mohammed Abu Thaher, want die had geen rugtas met schriften op zijn rug zodat de ogel die hem doodde nooit is gevonden....
En zo kan ik, helaas, nog tientallen andere gevallen van gedode Palestijnen noemen, waarin de Israelische justitie het af laat weten. Maar ja, in die gevallen zijn de slachtoffers dan ook maar Palestijnen.   

Geen opmerkingen:

VN-commissie: Israel leverde geen bewijs dat UNRWA-personeel deelnam aan aanval

Bij de Columbia universiteit in New York vond een protest plaats -zie onder (Foto van X)                       Israel heeft geen enkel bewi...